Fredericia

Oberst i kamp mod at samle veterankoordinator og borgervejleder: - Uforståeligt forslag

Det giver ingen mening for oberst Susanne Bager, når man med den ene hånd fejrer veteranerne med flag og fest den 5. september, og med anden skærer i den vigtige hjælp veterankoordinatoren kan yde dem. Arkivfoto: Mads Hansen
Tidligere garnisons-kommandant oberst Susanne Bager går i høringssvar til budgettet imod, at Fredericia Kommune lader veterankoordinatoren bruge tid på også at løse almindelig borgervejledning. Obersten finder forslaget uforståeligt.
Annonce

Fredericia: Oberst og tidligere garnisonskommandant Susanne Bager går nu i skarp rette med embedsmændenes forslag om at samle veterankoordinator og borgervejleder i en stilling. Hun finder det uforståeligt, at man blot et år efter, stillingen som veterankoordinator blev oprettet, kan finde på at trække timer ud af jobbet.

- Når man tager i betragtning, hvor sårbar en gruppe, veteranerne og deres pårørende er, kan jeg ikke frigøre mig fra en opfattelse af, at denne overvejelse må ske på et uoplyst grundlag. Ellers ville man næppe få den tanke at svigte dem, der har ydet det næstyderste offer for, at det danske samfund kan leve næsten uberørt af de trusler, verden byder os, skriver Susanne Bager i sit høringssvar.

Veterankoordinator på deltid

Mulighedskataloget, som indgår i politikernes arbejde med budget 2020, indeholder forslag omkring veterankoordinator og borgervejleder.

Efter forslaget skal Fredericia Kommune sige farvel til borgervejleder Jesper Gottlieb.

Hans arbejde skal udføres af veterankoordinator Liv Winterberg Lykkegaard ved siden af hendes indsats for veteranerne.

Samlet vil forslaget frigøre 700.000 kroner.

20 års kamp

Susanne Bager er medlem af bestyrelsen af fonden Danske Veteranhjem, som Trekantområdets Veteranhjem på Ansgarsvej er en del af. Her har man netop fremhævet det gode samarbejde, man har med veterankoordinatoren - både fra hjemmets ledelses side og fra veteranerne.

Og Susanne Bager lægger ikke fingrene imellem overfor kommunens forslag.

- Grundlæggende synes forvaltningen at ignorere det faktum, at det har taget os mere end 20 år at få strikket et anstændigt system sammen for vore fysisk og psykisk sårede veteraner. Det tog rigtig lang tid og rigtig mange døde og sårede, før man tog fundamentalt fat om problemet og anerkendte, at skadede veteraner ikke er sociale tilfælde i traditionel forstand og fik etableret Forsvarets Veterancenter, veteranhjemmene og de lokale veteranrådgivere i kommunerne.

Ikke blot et fuldtidsjob

Fredericia Kommune etablerede først sidste år en selvstændig stilling som veterankoordinator.

- Det var en erkendelse af, at denne særligt udsatte gruppe krævede en dedikeret og særligt uddannet lokal ressourceperson, som kunne indgå i et tæt samarbejde med Veteranscenterets rådgivere og den daglige leder på Veteranhjem Trekanten, lyder det fra Susanne Bager.

På den baggrund finder hun det frustrerende, at systemet gennem forslaget står for at blive undermineret.

- Jobbet som veterankoordinator er ikke blot et fuldtidsjob. Det er en funktion, hvor man i alle døgnets 24 timer, syv dage om ugen, skal være rede til akut at gribe ind og opsøge veteranfamilierne eller den totalt isolerede soldat for at få styr på familiære eller livstruende kriser, skriver Susanne Bager i sit indlæg.

Hul hyldest

Hun gør klart, at mange af de ramte veteraner vægrer sig af mange forskellige årsager fra selv at opsøge hjælpen.

- Det er derfor vigtigt at erkende, at det kræver stærke socialfaglige kompetencer for at bestride stillingen som veterankoordinator forsvarligt. Det kræver desuden dyb indsigt i hele det støttesystem, som forsvaret stiller til rådighed for at kunne koble dette til de behandlingsmæssige tilbud, som kommunen kan tilbyde.

At lade en person håndtere både veteraner og almindelig borgervejledning ser Susanne Bager som en umulig opgave. Det vil betyde, at enten veteranen eller borgeren bliver svigtet, påpeger hun.

Susanne Bager håber, at politikerne vil stå ved deres ansvar overfor kommunens 600 veteraner og fastholde stillingen som veterankoordinater.

- Det er nemt på flagdagen den 5.september at hylde veteranerne. Men i lyset af ovenstående synes de fine ord en kende hule, skriver hun.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
FC Fredericia

Udebaneforholdene på Monjasa Park udgør en sikkerhedsrisiko: Kan ikke holde fans adskilt

Annonce
Læserbrev

Det er svært at se som andet end en ideologisk nedslagtning af de frie skoler

Læserbrev: Regeringen forhandler lige nu finanslov med dens røde støttepartier. Der er mange krav. Men ingen ser ud til at kæmpe mod den nedslagtning af de frie skoler, som er indeholdt i regeringens udspil for statens budget næste år. Mette Frederiksen kalder sig jo børnenes statsminister, men alligevel har hun sat sin finansminister til at spare hele 300 mio. kr. om året på de frie skoler. Det er svært at se som andet end en ideologisk nedslagtning af de frie skoler, som tusindvis af forældre og børn også her i vores kommune hver dag nyder godt af. Sidste år gik der 121.000 elever på de frie grundskoler i Danmark. Den kommende besparelse truer ifølge skolernes egen forening op mod 100 skoler med lukning og mange flere med dramatisk stigende forældrebetaling. Det kan betyde, det i sidste ende kun er de riges børn, der får realistisk mulighed for at vælge et andet tilbud end folkeskolen. I Hedensted Kommune står de tre frie grundskoler - Bøgballe Friskole, Vejlefjordskolens Grundskole og As Friskole - alene til at miste et tilskud på sammenlagt 1,6 mio. kr. om året, når regeringen skærer i den såkaldte koblingsprocent. Men hvorfor vil de røde partier skære ned? Ja, det er svært at blive klog på. Både undervisningsministeren og østjyske folketingsmedlemmer fra regeringspartiet slår om sig med løse påstande om, at friskolerne puger penge i overskud og er overbetalte. Men fakta er, at en fri- og privatskoleelev koster staten mindre end en folkeskoleelev. Og det er slet ikke tilladt for de frie skoler at have overskud, der ikke bruges til at investere i skolen og elevernes udvikling. Jeg - og Venstre - har hele tiden kæmpet friskolernes sag, og det vil jeg fortsætte med. Danmark har en unik tradition for frie skoler, hvor forældre har frihed til at vælge lige præcis den skole, som passer bedst til deres barn. Det er naivt at tro, at man kan redde en skrantende folkeskole ved at nedslagte de frie skoler. Men det er trist nok, hvad der sker lige nu inde bag finansministeriets mure.