Fredericia

Fløjterne lå i Brøndby - demonstranter valgte tavs protest for borgervejleder

Byrådsmedlem Anette Hyhre-Jensen har selv stået på demonstranternes side før hun blev valgt ind i byrådet i 2017. Hun hilste pænt og roste borgerne for at give deres mening til kende, så politikerne har det i baghovedet, når forhandlingerne går i gang. Foto: Peter Leth-Larsen
Demonstranter fyldte byrådssalen med bannere og slagord, men forlod salen med tavst signal til politikerne om at frede borgervejlederen i de kommende budgetforhandlinger. Planlagt fløjteaktion måtte opgives.
Annonce

Fredericia: En efter en forlod en flok demonstranter mandag aften byrådssalen som et stilfærdigt statement om, at politikerne skal undlade at nedlægge hvervet som borgervejleder i det kommende budget.

Initiativtager til demonstrationen Heidi Ulldahl var tilfreds med både fremmødet og metoden, selv om det faktisk havde været meningen, at politikerne skulle piftes opmærksomme på utilfredsheden med forslaget.

- Men de fløjter vi havde bestilt, de nåede ikke frem. De ligger i Brøndby, smilede Heidi Ulldahl efter demonstrationen på Rådhuspladsen og i byrådssalen.

Jeg tror selvfølgelig på, at det nytter, at vi står her. Ellers gjorde jeg det ikke.

Initiativtager Heidi Ulldahl

afventende socialdemokrater

Godt 30 var mødt frem for at lufte deres utilfredshed og flere politikere var klar til at lytte før byrådsmødet gik i gang.

- Det er fint, at folk møder op og giver deres utilfredshed til kende. Det lytter vi selvfølgelig til og tager med i de overvejelser vi skal i gang med, sagde byrådsmedlemmerne Anette Hyhre-Jensen og Lise Nielson - begge Socialdemokrater.

Anette Hyhre-Jensen har tidligere været aktiv i kamp for en borgervejleder.

- Og jeg har også brugt ham, så jeg mener selvfølgelig at det er et godt tilbud til borgerne, sagde Anette Hyhre-Jensen.

- Men vil du stemme for, at man nedlægger borgervejlederen som det er foreslået fra forvaltningen?

- Vi har aftalt, at vi ikke udtaler os konkret om nogle af de nedskæringer, der er foreslået. Vi afventer høringsfasen, og så forhandler vi med de andre partier om, hvad der skal ske, sagde hun.

Heller ikke Lise Nielson, der er medlem af borger- og demokratiudvalget, ville melde klart ud om borgervejlederens fremtid.

- Vi har bedt forvaltningen stille en række forslag, og de er sendt i høring, og så vil det være forkert allerede nu at melde ud. Der er mange andre stillinger i spil, siger Lise Nielson.

Kan ikke deles op

Hvis borgervejlederen bliver opsagt vil det efter forslaget betyde, at veterankoordinator Liv Lykkegaard skal bruge en del af sin tid på at være borgervejleder.

- Det vil være helt forkert. Hun har rigeligt at lave, så hvordan skal hun få tid til det. Vi har brug for en borgervejleder, fordi man kan gå til ham som en neutral person. Han kan forklare, hvad kommunen kan hjælpe med eller ej. Det kan man aldrig få at vide af en sagsbehandler, hvis man endda kan finde ud af, om man har en, sagde demonstrationsdeltager Leif From.

Heidi Ulldahl håbede at demonstrantionen havde gjort et indtryk på politikerne.

- Det både håber og tror jeg. Ellers ville jeg ikke stå her, sagde Heidi Ulldahl tilbage på Rådhuspladsen.

Enhedslisten har meldt klart ud, at de ikke vil spare på borgervejlederen, ligesom DF har afvist at skære på veterankoordinatorens tid. Det ønsker Venstre heller ikke.

Hov...Politikerne kiggede en ekstra gang, da demonstranterne udvandrede i samme øjeblik, at borgmester Bjerregaard havde sagt velkommen til. Det var en tavs tilkendegivelse af, at de netop ikke føler sig velkomne med forslaget om at droppe borgervejlederen. Kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe og økonomichef Tommy Abildgaard har været med til at lave mulighedskataloget, som indeholder forslaget om borgervejlederen. Foto: Peter Leth-Larsen
Heidi Ulldahl (t.h.) havde taget initiativet til demonstrationen til fordel for borgervejlederen. En flok var mødt op på Rådhuspladsen og fortsatte ind i byrådssalen. En planlagt pifte-aktion måtte droppes, fordi fløjterne ikke nåede frem. Foto: Peter Leth-Larsen
Byrådssalen blev indtaget med bannere og demonstranter. Borgmester Jacob Bjerregaard hilste pænt på. Foto: Peter Leth-Larsen
Ophidsede borgere demonstrerer inden mandagens byrådsmåde. Spareplaner, som vil fjerne den ene af to borgervejledere i Fredericia, er den direkte årsag til demonstrationen. Foto: Peter Leth-Larsen
Ophidsede borgere demonstrerer inden mandagens byrådsmåde. Spareplaner, som vil fjerne den ene af to borgervejledere i Fredericia, er den direkte årsag til demonstrationen. Borgmester Jacob Bjerregaard hilser på kommunaldirektør Annemarie Schou Zacho-Broe. Foto: Peter Leth-Larsen
Ophidsede borgere demonstrerer inden mandagens byrådsmåde. Spareplaner, som vil fjerne den ene af to borgervejledere i Fredericia, er den direkte årsag til demonstrationen. Foto: Peter Leth-Larsen
Ophidsede borgere demonstrerer inden mandagens byrådsmåde. Spareplaner, som vil fjerne den ene af to borgervejledere i Fredericia, er den direkte årsag til demonstrationen. Borgmester Jacob Bjerregaard hilser på partifællen Anette Hyre-Jensen (S). Foto: Peter Leth-Larsen
Ophidsede borgere demonstrerer inden mandagens byrådsmåde. Spareplaner, som vil fjerne den ene af to borgervejledere i Fredericia, er den direkte årsag til demonstrationen. Kommunaldirektør Annemarie Schou Zacho-Broe. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Annonce
FC Fredericia

Udebaneforholdene på Monjasa Park udgør en sikkerhedsrisiko: Kan ikke holde fans adskilt

Annonce
Læserbrev

Det er svært at se som andet end en ideologisk nedslagtning af de frie skoler

Læserbrev: Regeringen forhandler lige nu finanslov med dens røde støttepartier. Der er mange krav. Men ingen ser ud til at kæmpe mod den nedslagtning af de frie skoler, som er indeholdt i regeringens udspil for statens budget næste år. Mette Frederiksen kalder sig jo børnenes statsminister, men alligevel har hun sat sin finansminister til at spare hele 300 mio. kr. om året på de frie skoler. Det er svært at se som andet end en ideologisk nedslagtning af de frie skoler, som tusindvis af forældre og børn også her i vores kommune hver dag nyder godt af. Sidste år gik der 121.000 elever på de frie grundskoler i Danmark. Den kommende besparelse truer ifølge skolernes egen forening op mod 100 skoler med lukning og mange flere med dramatisk stigende forældrebetaling. Det kan betyde, det i sidste ende kun er de riges børn, der får realistisk mulighed for at vælge et andet tilbud end folkeskolen. I Hedensted Kommune står de tre frie grundskoler - Bøgballe Friskole, Vejlefjordskolens Grundskole og As Friskole - alene til at miste et tilskud på sammenlagt 1,6 mio. kr. om året, når regeringen skærer i den såkaldte koblingsprocent. Men hvorfor vil de røde partier skære ned? Ja, det er svært at blive klog på. Både undervisningsministeren og østjyske folketingsmedlemmer fra regeringspartiet slår om sig med løse påstande om, at friskolerne puger penge i overskud og er overbetalte. Men fakta er, at en fri- og privatskoleelev koster staten mindre end en folkeskoleelev. Og det er slet ikke tilladt for de frie skoler at have overskud, der ikke bruges til at investere i skolen og elevernes udvikling. Jeg - og Venstre - har hele tiden kæmpet friskolernes sag, og det vil jeg fortsætte med. Danmark har en unik tradition for frie skoler, hvor forældre har frihed til at vælge lige præcis den skole, som passer bedst til deres barn. Det er naivt at tro, at man kan redde en skrantende folkeskole ved at nedslagte de frie skoler. Men det er trist nok, hvad der sker lige nu inde bag finansministeriets mure.